2013.02.17

Új alkatrész készítése Eagle 5-ben

Ugyan már több (magyar) leírás is készült arról, hogyan is lehet saját alkatrészeket létrehozni az Eagle programon belül, azonban valamin mind átsiklottak, s így rendre újra és újra előkerülnek ugyan azok a kérdések fórumokon. Bár én nem remélem, hogy mindet megválaszolom, de ezzel a kis videóval bemutatom hogyan is lehet létrehozni egy új alkatrészt.

A szent lustaság nevében egy már meglévő alkatrészt fogok átalakítani, ami egy pár lépéssel több, mintha nulláról készítettem volna el, de már elég sok minden volt benne megrajzolva ahhoz, hogy azokat ne akarjam újra megrajzolni. Ezzel rögtön az egyik kérdésre meg is adom a választ – hogyan lehet kiexportálni az elkészített alkatrészünket, vagy hogyan lehet saját alkatrészkönyvtárba másolni? Másik gyakori kérdés a hogyan lehet megoldani, hogy pl. IC1 legyen az új alkatrész neve, amikor felhasználjuk? Harmadik, ami szeret kimaradni a leírásokból, a hogyan lehet saját leírást megadni az alkatrészünknek?

A videóban egy a Lomexben fillérekért kapható közös anódos dupla hétszegmenses kijelzőt készítek el, aminek az adatlapját sehol nem lehet fellelni, így egy kedves barátom készített hozzá egyet, hogy legalább a lábkiosztást ismerjük. A videóban időnként megállok egy-egy pillanatra, ilyenkor méregetem az alkatrészt, illetve számolgatom a lábak pozícióját.

Ennyi bevezető után következzen a videó!

Kategória: Elektronika