2013.09.8

Casemodding…

Sharkoon REX8 Economy notebook DVD drive

Néha engem is elkap az őrület és nekiállok olyan dolgoknak, amik talán teljesen feleslegesek lehetnek, azonban mikor végzek velük, valahogy jó érzés tölt el. Ez is egy hasonló eset a sok közül. Kérdezhetnénk, hogy minek álltam neki és a több éves számítógépemet miért ültettem át másik házba? Miért nem volt jó ott, ahol eddig volt? S ha már átraktam, akkor miért nem csak a boltban kapható dolgokat használtam fel? Miért nem volt jó egy hagyományos DVD író bele? Egyáltalán minek öltem bele annyi munkát?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása igen egyszerű. Csak. Csak mert nekem örömet okoz, ha a gépem energiahatékony. Ha nyugodtan lehet mellette aludni, mert annyira halk, amennyire lehet. Ehhez persze pár alapfeltételnek teljesülnie kell. A hatékonyság jegyében elsőként azt néztem meg, hogy az eddigi házikóban bizony kevés hely van, s ahol annyira blokkolva van a levegő útja, ott a hűtés nem lehet igazán jó, nagyobb légszállítás mellett is kevésbbé hatékony, mintha egy jól átfújható térben kellene dolgozniuk a ventillátoroknak. S ha már a ventillátoraim lecseréltem Coolink Swif2 típusúakra (a tápegységben, a házban, s a procihűtőm is ez lett!), akkor úgy döntöttem a halk rendszerhez kell a jó légáramlat. E gondolatot tett követte és megvettem a Sharkoon REX8 Economy házát. Másik fontos dolog a hőtermelés visszaszorítása volt, így annakidején lecseréltem a merevlemezem notebook merevlemezekre, s ez az új ház mindenféle módosítás nélkül befogadta őket. Másik notebook alkatrész a gépemben a DVD író volt, de az furcsán mutatott volna az új házban (egy LG író dobozát felhasználva raktam össze még az előző házban), így nekiláttam átalakítani.

Szerencsémre a ház előlapjainak közepén lévő rácson pont átfér a lemez (és az író tálcája is), így már csak össze kellett párosítani őket. A megfelelő rögzítéshez még egy régi mobilrackre volt szükség, hiszen kiváló keretet nyújtott az író rögzítéséhez. Az eredmény szerintem magáért beszél, boldog vagyok vele, hogy a számítógépem most úgy nyújt egységes képet, hogy nem lóg ki semmiféle extra egység belőle...

Az elkészült mű működés közben megtekinthető a youtube-on:

Kategória: DIY