2013.09.10

3D alkatrész készítése EagleUp-hoz

Az általunk készített panelek esetében jópofa dolog lehet 3D-ben is megnézni mégis hogyan fog kinézni a kész művünk. Sok áramkörtervező program létezik, ami képes 3D megjelenítést alkalmazni, azonban az Eagle ezt nem tudja gyárilag. Azonban a lelkes felhasználók ehhez is készítettek kiegészítő szkriptet, így ez a funkció is elérhető a programból.
Mivel milliónyi alkatrész létezik a világban, és természetesen a kiegészítők nem lehetnek felkészítve az összesre, így könnyen előfordulhat, hogy magunknak kell létrehozni (vagy ha szerencsénk van, netről letölteni) egy-egy alkatrészt, hogy a megjelenítő be tudja illeszteni a helyére. Az alábbi videóban az EagleUp nevű kiegészítő szkripthez készítek el egy LGA14-es tokozású IC-t, hogy bemutassak pár alapvető modellezési technikát, amivel bárki elkészítehti magának a hiányzó darabokat.

A tisztesség kedvéért meg kell említeni, hogy kétféle szkript is létezik a 3D megjelenítéshez, de miután mindkettőt kipróbáltam, a telepítési nehézségek és utána a használat közbeni bonyolultsága miatt a régebbi Eagle3D nekem nem tetszett. Cserébe viszont azzal élethűbb képeket lehet készíteni. Ha viszont az egyszerű használatra, és a funkcionalitásra törekszünk (példának okáért kíváncsiak vagyunk, hogyan fog beleférni egy kiválasztott dobozba), akkor szerintem ez a modernebb szkript sokkal jobb.

A videó megtekintéséhez előre bocsátom, hogy 1000:1 méretarányban kell dolgozni, illetve ami az Eagle-ben az Y tengely, az itt a zölddel jelölt tengely, az Eagle X tengelye pedig a piros. A videóban bemutatott alap módszerekkel ilyen egyszerűbb alkatrészek készítése gyerekjáték, de a bonyolultabbakat is kis gyakorlás után nagyon gyorsan lehet megalkotni.

Az elkészült modelleket végül megoszthatjuk a nagyvilággal a Google Sketchup 3D Warehouse oldalon keresztül, ami egyben nagyszerű beszerzési forrása is ezeknek az alkatrészeknek.

Az általam eddig elkészített alkatrészek szintén megtalálhatóak a 3D Warehouse oldalon, ahonnan bárki szabadon letöltheti őket.

Kategória: Elektronika