2014.04.27

Egy újabb PICKit2 klón, ezúttal az én “tollamból”

A MicroChip nagyszerű fejlesztő-, programozóeszköze a PICKit2, amelynek számos klónja készült már az évek során. Én is néhány éve megépítettem a Watt féle változatot, ami pár apróságtól eltekintve nagyon jól szolgált. Persze, ha ezek az apróságok nem fajultak volna el és meg tudtam volna menteni a már meglévő programozóm, akkor nem álltam volna neki újat építeni.Az apróságok nálam azt jelentették, hogy valamilyen rövidzárlat, vagy éppen szakadás miatt (a lényeg, hogy valószínűleg KH volt valahol a panelon és nem sikerült megtalálni) sose volt jó a Vpp értékem, sose tudta elérni a kívánt 12V körüli értéket. Nyílván egy darabig jó volt, és javítgattam is a panelt többször, de végül feladtam a küzdelmet és megszületett a gyári kapcsolási rajz alapján egy saját változat.

Az én változatom annyiban tér el a gyáritól, hogy néhány alkatrészt olyannal helyettesítettem, amit itthon is lehet kapni. Ezen kívül azonban teljesen megegyezik vele és remekül működik. Tervezéskor figyelembe vettem azokat a szempontokat, amik zavartak engem az előző klón megépítésekor, így megszülethetett egy saját változat, amelyik megfelel az alábbiaknak:

  • SMD alkatrészekből készült
  • pontosan befér a neki kiszemelt dobozkába (Gainta G403-as)
  • nem hiányzik róla semmilyen funkció
  • a két oldal közti átvezetésekre külön VIA van letéve, nem használok alkatrészlábat átkötésként (egyik fő kontakthiba forrásom volt az előző panelon)
  • viszonylag nagy furatok (mivel 1mm-es tömör rézdrótom volt itthon, így ekkora furatokra terveztem a kényelem érdekében)
  • a logikailag egybe tartozó elemek legyenek egy helyen (ne kelljen a panel két külön pontján keresgélni egy esetleges hiba forrását)

Természetesen az így elkészült klónom nem indult elsőre hibátlanul, javítanom kellett a terven (az egyik LED nem jól volt bekötve), majd pedig előjött a Vpp feszültség nem jó hiba... Na ez volt az a pont, amikor megrendeltem egy gyári programozót is magamnak, de azért ez nem hagyott nyugodni, így nekiláttam a hibakeresésnek.

Az elméleti rajzomon nem volt már több hiba, így a panelt kezdtem vizsgálgatni, de csak nem akart beindulni a Vpp pumpa és sehogy nem jött ki a megfelelő feszültség érték. Eljutottam odáig, hogy a fórumokat olvasgatva és az ott tapasztaltakon alapuló javításokat elkezdtem próbálgatni (pl. diódacsere), s közben találtam egy szakadást a MCP6001U táp ágánál. Sajnos miután ezt kijavítottam, még mindig nem lett jó a dolog, viszont elkezdtem gyanakodni és tovább mérni, illetve nagyító alatt vizsgálni a helyzetet.

Mint kiderült, az ördög a részletekben rejlik, s nem lett volna szabad annyi mindent az előző klónomról lementeni... Mint ahogyan az MCP6001-et sem. Valamilyen furcsa okból a Microchip ezt az OPA IC-t ugyan abban a tokban különböző lábkiosztásokkal is gyártja, s ennek örömére ezt az elnevezésben egy betűvel jelöli. Így tehát az MCP6001 nem ugyan az, mint az MCP6001U (csak a lábkiosztás nem stimmel). Miután erre rájöttem és a kérdéses alkatrészt kicseréltem megfelelőre, azonnal elmúlt minden baja a klónomnak és azóta is - immáron pár hónapja játszom már vele -, tökéletesen működik!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAA ledek fényét makettkészletből kivágott műanyag hengerecskével vezetem ki a doboz tetejére, aminek az oldalát feketére festettem, illetve a ledek köré kis hengereket ragasztottam, hogy ne üssön át a fény a szomszédos pontra.

A doboz feliratait végül egy számomra új technikával, transzfer gél segítségével készítettem el, de erről majd egy másik írásomban fogok beszámolni, mert annyira megtetszett (és annyira nem lehet róla értelmes leírást találni sehol), hogy érdemesnek látom egy különálló leírás elkészítésére.

Mellékletként letölthető a panel terve és a Lomex online áruházába betölthető kosár (alkatrészlista), amelyből még a ledeket érdemes ott megvenni, míg a két eeprom, a pic és az opa a ChipCADnél kapható.

Kategória: Elektronika