2014.06.4

Ha valamilyen furcsa oknál fogva az újabb soros portjaink már 30-nál járnának…

Aki már dugott USB kábellel mobiltelefont a Windows-os gépére, az találkozhatott már azzal a furcsa jelenséggel, hogy az újabban (akár automatikusan) feltelepülő soros port egyre nagyobb számot kap. Ha nem lépünk időben, akkor több tucatra is nőhet a nem látható soros portjaink száma. S a hangsúly itt azon van, hogy nem látható!
Mindez természetesen nem okoz problémát egészen addig, míg minden eszközünk működik, de mi történik akkor, ha olyan programot használnánk, ami mondjuk csak az első öt portot kezeli és nem lehet neki beállítani mondjuk a com40-et, amin a saját eszköze csücsül?új-3Ilyenkor a rutinosabbak a com port tulajdonságok paneljén megkeresik a "Port beállítása" fülön a "speciális" beállítási lehetőségeket és megpróbálják átállítani a port számát valami barátságosabbra, amit a szofverük is kezel. Na igen, de mi tudunk tenni, ha az összes port, amit kiválasztanánk, mind "használatban" van? Vajon mi használja ezeket? S miért nem látjuk őket az eszközkezelőben? S miért akar kiakadni a rendszer, ha mi ráerőltetjük, hogy márpedig valóban azt a com portot használnánk?

Nos, első körben kattintsuk be a rejtett eszközök megjelenítése pontot, hátha csak nem látjuk amit keresünk.új-2Persze ez alapvetően nem fog eredményre vezetni, mivel a com portokat olyan eszközök foglalják le, amiket valószínűleg már rég eltávolítottunk a rendszerből, de mégis megragadtak nálunk...
Ilyenkor két lehetőségünk van. Vagy ideiglenesen akarjuk a már nem csatlakoztatott eszközöket látni, míg kitörölüjk őket, vagy pedig minden eszközkezelőbe belépésünkkor szeretnénk látni őket. Ha csak egyszer akarunk vele foglalkozni, akkor csak indítsunk el egy parancssort emeltszintű jogokkal (cmd, majd jobbklikk után futtatás rendszergazdaként), s ebben folytatni a következő két lépéssel:

  1. set DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES=1
  2. devmgmt.msc

Ekkor csak az aktuális munkamenetünkben lesz érvényben ez a beállítás, máskor nem fognak zavarni a már eltávolított eszközök. Ha pedig mindig így szeretnénk indítani, akkor a rendszer környezeti változói közé kell berakni ezt a változót és két OK gombnyomás után az eszközkezelő legközelebbi indításakor már törölgethetjük a feleslegesen meglévő eszközöket.

új-1

 

Kategória: Segédletek