2012.03.17

ASUS M2N-VM DH alaplap vs. Windows7 x64

Történetem nem egyedi eset, sokan belefutottak már ebbe a csapdába, amibe én is, azonban megoldás még nem született a kérdésben - eddig!
Adva van egy számítógép (történetesen a sajátom), amelyet még boldog XP felhasználós időkben ASUS M2N-VM DH alaplappal raktam össze, mivel elcsábított pár olyan funkció, amelyet az vetélytársak nem tudtak biztosítani. Örömömbe azonban üröm vegyült, mikor az XP alatt oly ragyogóan működő funkciók Windows7 alatt egyáltalán nem működtek.

Hogy mik ezek az omniózus funkciók? Az ASUS az alaplap dobozán (és a termékleírásban mindenütt) reklámozza a Digital Home életérzést, az alaplap elnevezésében a DH is erre utal. Ez igazából pár apróságot jelent (kiollózva az ASUS lapjáról):

ASUS Digital Home Features ASUS WiFi-AP Solo

  • 54 Mbps IEEE 802.11g and backwards compatible with 11 Mbps IEEE 802.11b
  • Access point mode
  • Station mode: Infrastructure mode or Ad-Hoc mode

ASUS DHRemote™

  • Power
  • Quick Power
  • Noise Off
  • EZ WiFi
  • Full Screen
  • AP Launch
  • Media Controller Zone

ASUS MP3-In™

Ezekből a funkciókból mindössze az ASUS MP3-In™ működik csont nélkül bármilyen operációs rendszer alatt, hiszen ez egy sima elektromos átkötés a hangkártya és egy bemenet között, amit vagy használ az ember, vagy nem (és működik a gép "kikapcsolt" állapotában is!). A többihez fel kell telepíteni a segédprogramokat.
Az ASUS oldala nagyszerű lelőhely ezekhez a segédprogramokhoz, azonban első koppanás:

Az alaplapom nem Windows7 kompatibilis (szerintük)!

Cserébe megtalálhatom a Windows Vista 64bites verziójához tartozó mindenféle jóságot, amivel ASUS szerint teljesen kompatibilis a rendszer. Ez egy apró ellentmondást jelent számomra, mivel tudtommal a Vista és a 7 között nagyon sok rokonság van (gyk.: szinte ugyan az, csak rengeteg javítással). Így tehát maradt, hogy a Vista x64-hez való segédprogramokat és meghajtóprogramokat töltsem le és használjam. Fel is telepítettem a szükséges dolgokat, ám amikor a távirányítón valamelyik gombot megnyomtam, jött a második koppanás:

A Windows7-re tökéletesen feltelepülő ASUS DH Remote program szerint az alaplapom nem ASUS DH alaplap!

Nincs mit tenni, igénybe vettem ismét guglibarátom segítségét, hátha ő okosabb nálam. Tévedtem. Mindössze rengeteg ember segítségkérését sikerült megtalálnom, ahol az ASUS emberei és egyéb szakik folyamatosan azt mondták ez nem fog menni, hiába is próbálkozol bármivel. Azért én is tettem egy próbát és felvettem az ügyfélszolgálattal a kapcsolatot.
Ott nagyon kedvesen fogadtak, ámde (lévén ekkor már volt vagy másfél éves az alaplapom) nem is ismerték melyik típusról van szó, utána kellett nézniük. Cserébe amikor elmondtam, hogy a Digital Home funkciók nem működnek és mindössze csak annyi a gondom, hogy a segédprogram nem ismeri fel az alaplapot, akkor azt se tudták mi az a Digital Home...
Sebaj ilyen könnyen nem adom fel, elő az alaplap felhasználói könyvét és miután megnéztem melyik oldalon is van erről szó, elküldtem nekik, hogy ezen és ezen az oldalon van róla egy apróbb szösszenet, hogy mégis mi az, ami nekem hiányzik. Ekkor elkezdődött egy jó kis levelezés - aminek során persze többször is elhangzott, hogy "nem win7 kompatibilis", "nem fog menni", "keressek másik alaplapot, ha win7-et akarok használni" -, s én majdnem feladtam. Az értékelő rendszerük persze működik, csak segíteni azt nehéz.
Megpróbáltam a kedvelt távirányítóm nélkül élni, de rá kellett döbbennem, hogy a leggyakrabban használt funkció (amit bölcsen Noise OFF-nak neveztek el) bizony nagyon hiányzik nekem. Ez a dolog egy gombnyomásra a gépemet arra készteti, hogy visszavegyen a teljesítményéből (ami az átlagfelhasználáskor nem is hiányzik, játék közben meg vissza tudom kapcsolni) és emellett a gép némelyik ventillátorát is letekeri minimumra, aminek köszönhetően a gép majdnem teljes csöndben dolgozik!

Egyik nap felhergeltem magam és nekiugrottam megnézni, vajon mi lehet az oka, ami miatt nem hajlandó a normálisan feltelepült program felismerni az alaplapot? Végül arra a következtetésre jutottam, hogy telepítéskor nem stimmelhet valami... Nosza minden segéd-, és meghajtóprogramot újratelepítettem, de csak nem segített semmit. nincs más hátra, meg kell babrálni a telepítőt, hiszen az átnézés során észrevettem, hogy bizonyos meghajtóprogramokat az ASUS DH Remote segédprogram is feltelepít magának. Gyanús! A megoldás menete végül a következő lett:

  1. Az ASUS Cool ’n quiet ACPI drájver telepítőjéből mindhárom könyvtárat (IO, ACPI, ACPI64) a DHRemote telepítőjébe át kell másolni

  2. Az asussetup.ini fájlba be kell írni az oprendszert, mint vista64. Ez esetemben WNT_6.1P_64_MCE = Vista64 volt, de a telepítő kiírja, hogy milyen oprendszerünk van, ami nem tetszik neki, azt kell beleírni (persze, ha 32 bites rendszerünk van, akkor 32bites vista rendszernek "hazudjuk" az oprendszerünk)

  3. Ha már feltelepítettük, akkor töröljük le az ATK0110 Utility drájverét

  4. Az asussetup.exe futtatása kompatibilitási problémák felderítésével, ahol a Vista SP2 rendszert válasszuk

  5. Indítsuk újra a gépet és örüljünk a működő programunknak

  6. Ha még van hátra drájvertelepítés, akkor azt tegyük meg, a DHRemote programot már nem fogja összezavarni

Amikor ezeket a lépéseket megtettem, akkor a Cool’n Quiet 2.17.06 és DHRemote 1.01.05 voltak a legfrissebb, Vista 64bites rendszerhez való programok, azokkal tökéletesen működik a rendszer. Természetesen miután sikerült ezt a problémát kiküszöbölnöm, megírtam az ASUS Supportnak a lépéseket (folytatva a levelezést), akik megköszönték és eltették maguknak az esetleírást, de más honlapon még nem láttam megjelenni ezt a segítséget azóta sem.

Kategória: Segédletek