2012.04.2

Egy betegeskedő számítógép története

A jó és a rossz kondi

Apukám számítógépe egy ASUS K8N-E Deluxe lappal összerakott AMD Athlon64-es masina, ami azóta remekül teljesít, mióta megvan. Azonban ez az írás nem jött volna létre, ha nem kezdett volna el véletlenszerű, váratlan, és szinte megfejthetetlen hibákkal "szórakoztatni" és belefagyni a munkába.
Ez a kis iromány arról az idegtépő felfedezőmunkáról szól, ahogyan végül párszáz forintnyi alkatrésszel sikeresen friss életet adtam a gépnek, megmentve magunkat egy új számítógép vásárlásának (és telepítésének, újra megszokásának) költségeitől.

Nem akarom előre lelőni a poént, ezért a tünetekkel kezdem, majd az általános hibakeresési lépéseken keresztül eljutok a végkifejletig, amit viszont csakis gyakorlott embereknek ajánlok és természetesen mindenki csak saját felelősségre próbálkozzon vele!

A betegség első jeleként egy-egy kósza lefagyás történt, megjelent egy régi jó ismerős a BSOD (kékhalál), amivel túl sokat nem törődtünk, hiszen a számítógépen Windows XP fut, aminek azért elég könnyű összecincálni a lelkét. Ez a fagyás olyan ritkán jött elő, hogy tulajdonképp nyakon se sikerült csípni, az eseménynaplóban se látszódott semmi jele.
A következő immáron furcsább leállás úgy történt, hogy a két monitor (igen, kétmonitoros rendszeren apunak könnyebb dolgozni) közül az egyik kikapcsolt, a másikon meg csak az asztal háttérképe maradt meg. A gép viszont tovább zümmögött a megszokott fényeivel (zöld bekapcs és a hdd pirosa). Mivel ez rendszerint olyankor jött elő, amikor még véletlenül se voltam a közelében, a munkának viszont haladnia kellett, így mindig órákkal később tudtam csak megnézni mégis mi lehetett, de a kedves Windows ilyenkor is elfelejtett beleírni a naplóba...

Ezek a jelenségek teljesen véletlenszerűen fordultak elő, semmihez nem köthetően, ráadásul elég ritkán, így maradt a Pató Pál féle ej ráérünk arra még hozzáállás. Azonban, hogy ne lehessen felhőtlen a boldogság, elkezdtek ezek a problémák sűrűbben előfordulni, mígnem már naponta többször is előjöttek.
Ennek már a fele se tréfa!

Eljött a gép tüzetes vizsgálatának ideje. Ennek örömére felfedeztem az eseménynaplóban, hogy az egyik HDD néha szektorhibát jelez. Ejj ez nem jó hír - tiszta szerencse, hogy RAID 1-ben két egyforma HDD közül volt az egyik a hibás, így nem kell pánikolni (annál nagyobb volt a pánik, amikor miután kiszedtem a hibásat, hogy visszavigyem granciában, akkor nem akart elsőre felállni a RAID és tornázni kellett rajta).
Kezdtem örülni, nocsak egy hibás szektor okozta a hibát, probléma megoldva. Azért persze bújkált bennem a kisördög és mielőtt győzelmi táncot jártam volna, beindítottam a gépet immáron egy vinyóval kevesebbel, de a jól megszokott rendszerben. (Ekkor már gyanakodtam, hogy nem szoftveres a gond, de azért még reménykedtem.)
Püff, megint fagyás...

Kezdtem nagyon nem örülni a dolognak, hiszen ebből akár Windows telepítés is várható, amit viszont nem szeretek (mert ugye nem elég, hogy felmegy az alaprendszer, meg lefrissítem, még a sok-sok apró programocskát, levelezést, ... mind be kell állítani). Elkezdtem tehát a mentést egy Knoppix lemezzel. S ekkor jött a meglepi! Bizony a linux is keresztbe-hosszába megadta magát... Bizony ez most már teljesen egyértelművé tette számomra, hogy hardverhibával van dolgom.

Vajon mi más okozhatja még az ilyen furcsa hibákat?

 1. Memória
  Ha hibás, akkor furcsa dolgokat tud művelni, de szerencsére már rég megalkották a Memtest86 programot, ami nagyszerűen kihozza a hibákat. Na ez nem nyert, a Memtest86 órákig futott hiba nélkül (és le se fagyott!!)
 2. Hibás tápegység
  Ezt nehéz kiszűrni, de volt itthon egy másik tápom is, amiről meg tudtam hajtani, persze nem ez volt a gond...
 3. Videókártya
  Mivel a Memtest86 nulla grafikát alkalmaz és a monitort is kikapcsolta fagyáskor, így ki kellett próbálni a videókártyát is. Na de azt hogy lehet tesztelni, ha bármi grafikus rendszer lefagy? Másik kártyával - vághatjuk rá a választ, azonban ez az alaplap még AGP felületű, nekem meg már csak PCI-e kártyáim vannak... (Mármint ami még biztosan működik is.)
  Pár perc guglizás után sikerült találni a Memtest86 ötletén alapuló, videókártya-memóriát tesztelő programot.
  Ez is gond nélkül végigment - pech...
 4. Processzor túlmelegedés
  Mivel a ventillátor kicsit poros volt, gyorsan kitakarítottam és kiszedtem a gépből, hogy újra tudjam hővezető pasztával kenni a processzort. Ez bizony sokszor bizonyult jó megoldásnak, azonban többnyire csak géplassúságot okoz a túl meleg processzor. Viszont ez volt az a művelet, aminek köszönhetően sikerült kiszúrni a hiba valószínűsíthető okát! (Említettem már, hogy mindez péntek délután történt?)
 5. A valódi bűnös - az alaplapi kondenzátorok
  Nem volt egyszerű észrevenni, többször is átsiklottam e felett a hibalehetőség felett, s valóban csak a processzorhűtő visszarakásakor sikerült meglátni pár kondenzátort, amelyik nem egészen úgy nézett ki, ahogy kellene neki.
ASUS K8N-E Deluxe kicserélendő kondik

ASUS K8N-E Deluxe kicserélendő kondik

A képen bekarikáztam azokat a kondenzátorokat, amelyeket hibásnak ítéltem meg. Furcsa mód mindegyik egyforma 820uF, 6.3V, 105°C-os volt. Mi ebben a furcsa? Tapasztalatom szerint szeretnek a gyártok 85°C-os kondikat betenni a kényes helyekre, hogy hamarabb kiszáradjanak, de itt jó minőségű kondenzátorokról volt szó.
S, hogy miért néz ki a kép úgy, mint egy pattanásos tinédzser? Mert összesen tizenhét darab kondenzátort kellett kicserélni! Persze a tizenhét darabból volt kettő, ami jónak tűnt, de ha már egyszer nekilátok...

Mint már említettem, péntek délután történt ez a felfedezés. Ez miért lényeges? Mert valamilyen furcsa oknál fogva az elektronikai kereskedések nem szeretnek (vagy csak nem éri meg nekik) hétvégén nyitva lenni. Pedig mennyiszer olvasom hobbielektronista fórumon, hogy jajj de jó lenne most azonnal elrohanni a boltba, de várni kell hétfőig...
Én is megvártam a hétfőt, hogy megvehessem a cserealkatrészeket, ezúttal 820uF, 10V, 105°C-os kondikat. Ezek kicsit nagyobb feszültséget tűrnek, mint a gyáriak, így reményeim szerint legalább annyi ideig ki fogják bírni, mint elődeik.

A jó és a rossz kondi

A jó és a rossz kondi

 A balra látható kondi az új, kicsit szélesebb is az elődjénél, de azért befért a helyére. A jobb oldalin látható, hogy már elhasználódott, felpúposodott és ki is folyt, így nem csoda, hogy nem volt stabil.

Végkifejlet:
A kondenzátorok kicserélése óta a cikk írásakor már két hónap eltelt és az eredményt látva azt kell mondjam, megérte nekilátni és kicserélgetni őket, hiszen a beteg azóta is ép és egészséges, fagyásnak semmi jelét nem mutatja.
Mielőtt elvittem volna garanciális cserére az említett HDD-t, leklónoztam, ráeresztettem egy WIPE-ot, azaz minden adatot töröltem a rendszerről, majd leformáztam. Ez a megoldás olyan jól sikerült, hogy két hét tesztelés után teljesen hibamentesnek mondta a gyártó programja és azóta is remekül muzsikál a helyén, hibás szektor nélkül.

Kategória: DIY, Elektronika, Informatika