2013.03.15

A Windows 7 könyvtárainak ikonjáról

konyvtarikonSokan használjuk a 7-es Windowsnak ezt az újítását, amit könyvtáraknak neveztek el, s tulajdonképpen csak egy parancsikont jelent egy, vagy több mappánkra. Azonban azt is észrevehettük, hogy amikor sajátot hozunk létre, akkor valamilyen furcsa oknál fogva annak mindig egy univerzális ikonja lesz, s bárhogy keresgéljük ezt az ikont nem tudjuk egyszerűen lecserélni. A kalandozó kedvűeknek viszont most megmutatom a módszert, amivel megoldható ez a kis probléma.

Mint említettem, ezek a könyvtárak parancsikonok, azonban a korábbi lnk kiterjesztéssel ellentétben ezek már komolyabb tartalommal bírnak. A könyvtáraink ún. XML fájlformátumban készült library-ms kiterjesztésű szövegfájlok, amiket akár a jegyzettömbbel is meg tudunk szerkeszteni. Ehhez nem kell mást tennünk, mint megkeresni őket a következő helyen:

hely

%APPDATA%\Microsoft\Windows\Libraries

Itt megtaláljuk a könyvtárainkat, persze akármennyire is szeretnénk, a kiterjesztést nem fogjuk látni. Nincs is más dolgunk, csak jobb egérgombbal kattintani a módosítani kívánt könyvtáron és a Társítás pontot kiválasztani. Ha még nem csináltuk korábban (erre nagy esély van akkor, ha ezt az irományt olvasod), akkor ki kell választanunk a Jegyzettömb programot, egyéb esetben, – mint lent is látható –, megjelennek azok a programok, amikkel már korábban társítottuk ezt a fájltípust.

tarsitas

Társítsuk a fájlt a Jegyzettömb programmal

Ikon kiválasztásához be kell írnunk az alábbi sort a <templateinfo> sor elé.

  imageres.dll,-1002

Az imageres.dll,-1002 helyére írhatjuk be a saját ikonunk címét. Mentés után azonnal megjelenik az ikon a könyvtárunk neve mellett, s bezárhatjuk a Jegyzettömböt.

Kategória: Segédletek