2013.08.20

MP2303 IC-n alapuló kapcsolóüzemű tápegység

mp2303 alapú kapcsolóüzemű tápegység panelterv

Olykor-olykor előfordul, hogy szüksége lesz az embernek egy stabilan működő áramforrásra az éppen aktuális feladatánál. Első nekifutásra egy sima STEP-DOWN IC-vel elkészíthető panelt készítettem magamnak, azonban a felhasználás helye ezt azonnal halva született megoldásnak ítélte, mivel a felhasznált IC nagyobb igénybevétel esetén erőteljes hőtermelésbe kezd (a feszültség szabályozása közben hőt disszipál). Barátom és kollégám felvetette a kérdést - miért nem készítek kapcsolóüzemű tápot magamnak?

Ez a kérdés teljesen jogos, hiszen míg a mezei STEP-DOWN szabályzóknál kifejezetten jónak számít, ha 60%-os hatásfokkal üzemelnek, azaz a befeketetett energia legalább 40%-át hőtermelésre fordítják, addig a kapcsolóüzeműek akár 95%-os hatásfokkal is képesek működni, ami jelentősen kevesebb leadott hőmennyiséget jelent!

Körülnéztem hát a piacon kapható IC-k között és az MP2303-as IC szimpatikusnak tűnt, így nekiláttam bújni az adatlapját és az alapján megtervezni egy áramkört. Végül az áramkör teljes egészében az adatlapban található kapcsolás mintájára készült el, az Eagle áramkörtervező programban.

Két apróság volt fontos csupán a kivitelezéskor.

  • férjen bele a neki szánt dobozba
  • minden alkatrészt egy helyen lehessen megvenni

Az első volt nyílván az egyszerűbb, hiszen úgy választottam a dobozt, hogy biztosan elférjek benne. Végül annyi helyem lett, hogy nyugodtan egy oldalas nyákra tervezhettem az áramkört. A második pedig szintén adta magát, úgy válogattam össze az alkatrészeket, hogy mindet megvehessem a Lomexben (erősen ajánlott a tervezés során nézegetni a webáruház kínálatát).

A tervezés során az adatlapban szereplő ajánlott értékeket célravezető lehet betartani, de ha el akarunk térni tőlük, akkor az abban található számításokat kell elvégezni. Mivel én egy Canon PowerShot A560 fényképezőt szerettem volna meghajtani, így nekem 3.15V-ra volt szükségem, ami természetesen nem szerepel az adatlapban, tehát számolgatni kellett hozzá.

Nekem az SMD 0603-as méretű alkatrészek még kényelmesen forraszthatóak kézzel, ezért a paneljeim mostanában ebben a mérettartományban szoktam elkészíteni. Megépítés után leteszteltem a kész panelt egy 5W-os autóizzóval, mondanom se kell, meg se kottyant neki. Persze, amikor jelentősen túlterheltem (55W-os autóizzóval), akkor se volt füstjelenség, mindössze az IC túláram elleni védelme kapcsolt be. Összességében meg vagyok elégedve ezzel a tápegységgel, s a tervezésnek hála pár alkatrész cseréjével (R1-R2) lehet módosítani a kimenő feszültségen, hozzáigazítva az új igényekhez.

Kategória: Elektronika