2012.07.21

Blackberry 9800 torch érintőpanel cseréje

Blackberry 9800 torch betört érintőpanellel

Régóta (mióta megjelent) vágytam egy Blackberry 9800 torch mobiltelefonra, azonban az árával sose voltam megbékélve, így sokáig csak csorgattam a nyálam egy ilyen után vágyakozva. Egyszer aztán elhatároztam, hogy márpedig keresek egyet, amelyik elfogadható árban van, így elkezdtem külföldön nézelődni az eBay aukciós portálon. Több telefon is volt, amelyikre licitáltam, azonban mind olyan árat ért el végül, amit én már nem akartam értük megadni, mígnem ráakadtam erre a "szépséghibás" példányra....
Ez a kis iromány arról szól, hogyan lehet kicserélni az érintőkijelzőt egy ilyen modern telefonban.
Természetesen kellő tapasztalat nélkül senkinek sem ajánlom, hogy belekezdjen, hiszen könnyen egy mégjobban elrontott készülék lehet a vége!

Elsőként fontosnak tartom megjegyezni, hogy a telefon leírásából kiderült, hogy maga a kijelző tökéletes állapotban van, így azzal nem is kellett foglalkoznom. Cserébe éppannyira szét kell szedni az érintőpanel cseréjéhez, mintha a kijelzőt is cserélni szeretném, csak egy kiemelési fázissal van kevesebb...

Blackberry 9800 torch betört érintőpanellel

Kezdjük azzal, hogy milyen szerszámokra lesz szükség a telefon szétszedéséhez. Azt gondolnánk, hogy a megszokott T5-T6 méretű Torx csavarhúzók elegek lesznek hozzá. Nos ez jelen esetben még véletlenül sincs így! A szétszedéshez, ill. összerakáshoz olyan ritka méretű Torx csavarhúzó is kell, amit pont a ritkasága miatt csak egy-két helyen lehet megkapni. Mi ez a ritka méret? Hogy boldogok legyünk, rögtön kettőt is kell szereznünk, az egyik a T3, a másik a T1! Ha eleget keresgélünk, akkor megtalálhatjuk, hogy T3-at viszonylag sok helyen lehet kapni, a T1-es méret viszont még annál is ritkább... Én végül az ELG electric online áruházban találtakat vettem meg. Figyelem!!! A speedshop és egyéb mobiltelefonos áruházakban kapható Blackberry szétszedő készlet nekünk nem jó! Az mindössze egy T5, T6-os csavarhúzót és egy szétpattintót tartalmaz (saját káromon tapasztaltam meg)! Ha ezek a csavarhúzók megvannak, akkor már csak a járatos T6-os méretűre, meg egy csipeszre és egy műanyag szétpattintóra lesz szükségünk (ez utóbbi helyett bankkártya is megteszi, csak azzal nehezebb dolgunk lesz).
Blackberry 9800 torch szétszedőszerszámok

Ennyi előzetes után fogjunk neki a szétszedésnek. Elsőként az akkufedél levétele után vegyük ki az akksit, távolítsuk el a SIM- és memóriakártyát, majd készüljünk fel rá, hogy a csavarról bizony le kell kaparnunk azt a matricát, ami jelzi, hogy ez a készülék még bontatlan volt...

Blackberry 9800 torch - az először szembeötlő T6-os csavarok

A négy darab T6-os méretű csavar kitekerése után csúsztassuk szét a telefont és pattintsuk szét a keretet a kis műanyag segédeszközünk (vagy bankkártyánk, körmünk, de semmikép se csavarhúzó, vagy egyéb fémtárgy) segítségével!
Blackberry 9800 torch - a keret kiemelése
A keret szétpattintása után óvatosan pattogtassuk körbe és emeljük le a telefonról, majd tekerjük ki az eddig elrejtett maradék kettő darab T6-os csavart is!
Blackberry 9800 torch - az első keret alatti T6-os csavarok
A T6-os csavarok eltávolítása után le tudjuk venni a készülék hátlapját, ami bár kicsit ragaszkodó lesz, de már semmi nem tartja (kicsit a teteje fele döntsük meg és akkor láthatjuk milyen karmokkal ragaszkodik a burkolat többi részéhez). Attól ne ijedjünk meg, ha itt a szétszedés közben pattogó hangokat hallunk, ez természetes velejárója a karmocskák szétakasztásának...
Blackberry 9800 torch - szétpattintani való csatlakozókMiután levettük a hátlapot, óvatosan nyissuk szét a csatlakozókat, különösen ügyelve a felkiáltójellel megjelölt részre, ami a fém árnyékolóhoz van ragasztva! A kijelző csatlakozóját csak azután tudjuk kinyitni, hogy ezt a leragasztott szalagkábelt elválasztottuk az árnyékolótól! A csatlakozók szétnyitása után ki tudjuk hajtani az alaplapot a helyéről, és tapasztlni fogjuk, hogy még hozzá rögzül a WiFi antennája, így hát pattintsuk ki azt is!
Blackberry 9800 torch - a csúsztatható kijelzőt tartó T3-as csavarok és az alaplapAmikor ide elértünk, akkor jött el a T3-as csavarhúzó ideje. A fekete matrica alatt hat darab T3-as csavart fogunk találni, ami az elcsúsztatható képernyőt rögzíti a kerethez. Tekerjük ki őket!
Blackberry 9800 torch - a kijelzőt összefogó T3 és T1-es csavarokA telefont ketté választva Rögtön négy darab T3-as csavar fogad minket, ezeket is tekerjük ki, viszont ne feledkezzünk meg a kijelző közepe táján elhelyezkedő, matricával takart két darab T1-es csavarról se, tekerjük ki mind! Ezután fordítsuk meg a kijelzőt és alkalmazzunk egy kis fizikai erőszakot az érintőpanelen...
Blackberry 9800 torch - az érintőpanel lefeszegetéseAz érintőpanel körben van leragasztva, így ne féljünk erőt alkalmazni! Arra azonban ügyeljünk, hogy a felső felén van a csatlakozó szalagkábel, így ha még meg akarjuk menteni (én nem akartam, hiszen törött volt), akkor ne húzzuk el messzire a panelt, mert könnyen megsérülhet a csatlakozás! A panel levétele után láthatjuk az eddig ügyesen elrejtett két darab T3-as csavart, ami még összefogja nekünk a képernyőt, nosza ezeket is tekerjük ki!
Blackberry 9800 torch - az érintőpanel alatti T3-as csavarok
Ismét a képernyőnk hátoldalán kell dolgoznunk, az alsó csatlakozókat szétválasztva le tudjuk szedni a kijelzőről a csúsztató mechanikát, hogy ne legyen útban, majd az érintőpanel csatlakozóját kipattintva kivehetjük a helyéről a panelt.
Blackberry 9800 torch - az érintőpanel csatlakozópontjaAz összerakás természetesen a fenti lépések fordított sorrendjében történik, de itt fokozottan igaz, hogy az érintőpanel beszerelésekor figyeljünk a szalagkábel épségére! Könnyen tönkretehetjük a panelt egy óvatlan mozdulattal... Azt se felejtsük el, hogy az érintőpanel alatt van két T3-as csavar, amit vissza kell rakni még a panel leragasztása előtt!
Miután végeztünk, nincs más hátra, mint használni az immáron megjavított készüléket.
Blackberry 9800 torch újra ép

Kategória: DIY