2012.10.14

Windows világban ingyenesen?

Még mielőtt bárki is félreértené, ez a kis iromány nem ingyenes Windows beszerzésről, s nem is kalózkodásról szól, hanem egy csöpp válogatást nyújt az ingyenes, s olykor nyílt forráskódú programok közül. Igyekszem olyan programokat felvonultatni, amelyek funkciójukban egy átlagfelhasználónak szükségesek lehetnek, illetve néhány speciális igényre is mutatok példát. A felsorolásra kerülő programok mind szabad felhasználásúak, de a saját oldalukon el kell olvasni, hogy ez csak magánhasználatra vonatkozik, vagy akár irodai környezetben is ingyen használhatóak!

Mivel a Windows már eleve tartalmaz rengeteg jó funkciót, így én csak olyan dolgokat fogok itt megmutatni, amit a programok jobban, bővebben, egyszerűbben, gyorsabban, … tudnak elvégezni, esetleg egész egyszerűen hiánypótlóak. A felsorolást igyekeztem kategorizálni, hogy ne csak egy hevenyészett listát tárjak kedves olvasóim elé, így talán egy kicsit jobban átlátható rendszert tudok alkotni. E szösszenet írása közben döbbentem rá, hogy a kigyűjtött programok közül majd mindegyik elérhető magyarul, így ezt a remek (és sokak szemében nagyon fontos) tulajdonságot külön meg se fogom említeni, ha véletlenül valamelyik alkalmazás kivétel lesz, majd csak ott fogom jelezni e nyelvi "hiányosságot".

Elsőként következzenek az alapvető hiányt pótló szoftverek, amelyeknek ugyan lehet Windowsos beépített alternatívájuk, de azok helyett mégis javaslom inkább ezek használatát.

Microsoft_Security_Essentials Microsoft Security Essentials – Végre a Microsoft is úgy döntött, hogy a saját operációs rendszeréhez kínál ingyenes víruskergető programot. A Windows első telepítésekor azzal fogad minket, hogy "nincs vírusirtó szoftver telepítve". Valóban nincs. Mert a Microsoft bármilyen meglepő, ezt nem építi bele automatikusan a rendszerébe. Sokáig még csak saját víruskereső szoftvere se volt, viszont végre beszállt a játékba, s rendelkezésünkre bocsátotta ezt a programot, amelyik szinte észrevétlenül végzi a dolgát.

infrarecorder InfraRecorder – CD és DVD írásához én csak ezt használom. A kezdőlap ikonjait kivéve teljes a magyar támogatottság (azokon a feliratok angolul vannak, de a rajtuk lévő képek alapján is ki lehet találni melyik mire jó), és még csak telepítést se igényel, ha azt a változatot töltjük le. Létezik 32bites és 64bites változata is, de sok különbséget én nem láttam köztük. A használata rendkívül egyszerű, jól átlátható menürendszere van.

7zip 7zip – Ugyan a Windows natívan támogatja a ZIP archívumokat, de nem árt mellé egy olyan program, ami ezen kívül a RAR, 7z, TAR, … archívumokat is ki tudja tömöríteni.

thunderbird Mozilla Thunderbird – Ha nem a böngészőnkben szeretnénk az e-mailünket olvasni, akkor szükségünk van egy jó levelezőkliensre. A Thunderbird remek és gyors levelezőprogram, ami képes a szolgáltatótól kapott e-mail címeink mellett rengeteg webes felületű cím kezelésére is.

Adobe_Acrobat_Reader Adobe Acrobat Reader – Csak félve merem ajánlani ezt a programot a PDF fájlok nézegetéséhez, mivel léteznek más alternatívák is (pl. a Foxit Reader), de én már csak megszokásból is inkább ezt használom. Amit a többiek extra funkcióként emelnek ki a szolgáltatásaikból (pl. PDF alapú nyomtatványok kitöltése), azt ez a szoftver gond nélkül tudja, hiszen annak a cégnek a terméke, amelyik jelenleg is a PDF szabvány birtokosa, így a PDF fájlformátum újításait is ez kezeli le elsőként (pl. mozgóképek a dokumentumban). Letöltésnél figyeljünk oda, hogy a magyar nyelvű változatot töltsük le és vegyük ki a pipát a különböző toolbarok elől, csak az olvasóprogramot telepítsük!

pdfforge PDF Creator – Egy virtuális nyomtatóprogram, ami segítségével bármiből tudunk PDF dokumentumot készíteni, amiből nyomtatni lehet. Telepítés után létrehoz egy virtuális nyomtatót, így amikor PDF dokumentumot szeretnénk készíteni, akkor egész egyszerűen csak ki kell nyomtatnunk a dokumentumot. Ezen kívül képes beépülni a Windows keretrendszerébe is, így akár egy kattintással konvertálhatunk PDF-be. A PDF formátumon kívül még képes képbe is menteni, így ha erre lenne szükség, akkor dokumentumainkat képként is lementhetjük segítségével.

pdftoword Free PDF to Word DOC Converter – A PDF fájlok esetében a fordított irány egyáltalán nem egyszerű, de ez a kis segédprogram képes a PDF fájljainkat (ha nincsenek jelszóval levédve) átkonvertálni Word dokumentummá. Ugyan a program angol nyelvű, de egyszerű, mint a faék, így bárki könnyedén tudja használni. Tökéletes eredményt azonban ne várjunk tőle, azt még a drága szoftverek se mindig képesek elérni!

libreoffice LibreOffice – Mindenki számára elérkezik (elérkezhet) az idő, amikor valamilyen szinten irodai szoftvercsomagra van szüksége. Erre talán az egyik legjobb ingyenes megoldás a LibreOffice. Sajnos, mint a többi ingyenes program esetében is, a Microsoft Office dokumentumokat bár viszonylag jól kezeli, azért előfordulhatnak formázásbeli, vagy funkcióbeli hibák, hiányosságok, így aki ezzel nem akar vesződni, az kénytelen a még mindig egyeduralkodó Microsoft Office csomagot megvenni. Az ingyenes alternatívák közül én ezt a programot találtam a leginkább emberbarátinak, s talán a legkevesebb gond is ezzel volt. A folyamatos fejlesztésnek hála az előforduló hibák idővel kijavításra szoktak kerülni.

Az alapvető programok után következzenek a kicsit speciálisabb igényekhez tartozó alkalmazások. Elsőként pár rajzoló és képszerkesztő, illetve képmanipuláló program formájában.

inkscape Inkscape – Kiváló vektorgrafikus szerkesztőprogram, amely tudásában vetekszik némely drága konkurensével is. Alapvetően SVG formátumba ment, de ezen kívül sok egyéb formátumot is ismer és kezel. Valószínűleg ha már akkor is létezett volna, amikor én elkezdtem vektorgrafikus rajzolókkal játszani (nem vagyok kimondott rajztehetség, ezért mondom, hogy játszani), akkor valószínűleg sose nézek rá a vetélytársaira. Az írásaimban felhasznált képek egy része is ezzel a programmal készül annak ellenére, hogy kemény pénzt fizettem a vetélytárs eredeti példányáért…

gimp GIMP – Személy szerint nekem furcsa a kezelőfelülete, de el kell ismernem, hogy egy rengeteg mindent tudó rajzprogrammal állunk szemben. Fényképek retusálására, vagy csak úgy rajzolgatásra is kényelmesen használható, ha már egyszer hozzászokott az ember. Sokan esküsznek rá, így remek támogatóbázisa van és sok kifejezetten GIMP-pel foglalkozó fórum létezik, ahol tippeket, trükköket lehet elsajátítani, illetve ha véletlen elakadnánk egy ponton, akkor kérdezni.

paintdotnet Paint.Net – Ha nem tetszik a GIMP, de a Microsoft Paint programjánál nagyobb tudásra vágyunk, akkor válasszuk ezt a programot. Hagyományosnak mondható kezelőfelületét talán hamarabb meg lehet szokni, mint a GIMP művészeknek megalkotott világát, de tudásában még szerintem kicsit alulmarad hozzá képest. A listámban ez az első program, ami annak ellenére, hogy több nyelven is tud, ezek közé a hivatalos letöltésben a magyar még nem férkőzött be. Azonban ha a fórumot böngésszük, akkor ráakadhatunk egy topikra, ahonnan letölthetünk egy nem tökéletes, de használható fordítást hozzá.

qtpfsgui Luminance HDR (avagy korábban qtpfsgui) – Egy kiváló képmanipuláló program. Segítségével több (azonos pozícióban készített különböző zársebességgel készített) fotónkat összefűzve készíthetünk HDR képeket. A HDR egy nagyon érdekes dolog, segítségével olyan képeket tudunk készíteni, ahol az árnyékos részek is látszódnak, de amellett a világos részek sincsenek kiégve.

hugin Hugin – Panoráma készítő alkalmazás, amellyel fotóinkat a legkülönfélébb módokon tudjuk egymással összefűzni. Képes automatikusan illeszteni a képeinket, de ha nem vagyunk megelégedve az eredménnyel, akkor manuálisan is lehet korrigálni. Célszerű időnként megnézni, hogy van-e frissebb verziója, mivel a folyamatos fejlesztésnek hála előfordul, hogy sokat optimalizálnak rajta egy korábbi verzióhoz képest. Nekem ez a fejlesztés akkor vált szembetűnővé, amikor a hónapokkal azelőtt feltelepített verzió nem volt képes rendesen összefűzni egy kézből (nem állvánnyal) elsütött képsorozatom, míg az akkor aktuális verzió gond nélkül megcsinálta belőle a panorámafotót.

Az alábbi két program már a képi világ egy következő fokozatát engedi a látókörünkbe, következzen két mozgóképes alkalmazás.

virtuald VirtualDub – Egyike azoknak a programoknak, amiket már tizenéve használok, s szeretek. AVI fájlok szerkesztésére lett kitalálva, de kiegészítők segítségével képes MPEG2 fájlokat is megnyitni. Egyik hatalmas erőssége, hogy rendkívül kicsi gépigénnyel bír, így gyengébb vason is vígan elfut (maximum a mentési idő lesz hosszabb). Képes egymást követő számozású képeket automatikusan betölteni és videóként elmenteni, illetve a videónkat is kimenthetjük vele képekbe. Rengeteg beépített szűrővel szerkesztgethetjük a videónkat, azonban ezek a szűrők mindig a videófájl teljes hosszán érvényesülnek! Ha van videórögzítésre alkalmas eszközünk (webkamera, TV-tuner kártya, …), akkor a beépített rögzítőt használva akár rögtön felvételkor is szűrhetjük az anyagot (pl. váltott soros felvételből képes rögzítés közben teljesítményvesztés nélkül progresszív felvételt készíteni). A program használatához nem árt egy kicsit tudni angolul, mivel a program nem beszél magyarul.

Windows_Live_Movie_Maker Windows Live Movie Maker – Ismét egy Microsoft program került a listámra. Ez a program része a Windows Live csomagnak, s egy korábbi verziója az XP-vel együtt érkezett a gépünkre. Azóta azonban nagy utat járt be és már amellett, hogy viszonylag letisztult és barátságos kezelőfelülete van, képes az elkészült filmünket akár DVD-re is kimenteni menüvel, ahogy azt illik. Jó pár beépített effekt segít minket, hogy könnyedén vagdalhassuk meg benne a nyers felvételünket, átmeneteket rakjunk a jeleneteink közé, vagy akár a hangon kiemeljük a szöveget.

Ha már eljutottunk a mozgóképig, érdemes lehet a hangot is megszerkesztenünk hozzá (bár én nagyon sokáig megelégedtem azzal, ha csak megfelelő formátumra konvertáltam az eredeti felvétel hangját).

audacity Audacity – Ez a program elképesztett a tudásával. Rengeteg szűrő, effekt, szerkesztési lehetőség áll rendelkezésünkre benne. Kezeli az MP3, WAV, OGG fájlokat, a szerkesztés mellett rögzíthetünk vele különböző jelforrásokból, s ha nem lenne elég, hogy csak rögzítünk, akkor generálni is képes hangokat. Remek zajszűrője van, amivel akár a kazetta zaját le tudjuk szűrni kamerás felvételeinkről.

A végtelenségig lehetne még folytatni az ingyenes programok felsorolását, mindenkinek a saját igényéhez mérten biztosan kimaradt valami ebből az írásból, de valahol le kell zárni a témát. A végére még annyi segítséget nyújtok, ha valakinek hiányérzete támadt, hogy az ingyenes (és nyílt forráskódú) szoftverek talán legjobb lelőhelye a sourceforge oldal. Remek keresője van, azonban maga az oldal angol nyelvű, így keresni is angolul lehet rajta még akkor is, ha a rajta található szoftverek egy része magyarul is tud. Találhatunk itt 3D szerkesztőtől kezdve AutoCAD-hez hasonló programokon át akár csillagállás programot is, mindössze a minket érdeklő témában kell keresgélnünk.

Kategória: Informatika