2012.10.15

Hogyan feliratozzuk lemezeinket, avagy mire jó a lightScribe?

lightScribe logo

Egy kedves barátomtól kaptam pár lightScribe lemezt, mondván ki kell próbálnom, nagyon szuper! Nos én megtettem, s meg is mutatom mégis hogyan. Előre kell bocsátanom, hogy ez a technológia csakis olyan lemezekkel működik, amelyek lightScribe kompatibilisek, így ha hagyományos CD, vagy DVD lemezünk van, akkor marad a filctoll… Ha viszont (kb. másfélszeres áron) lightScribe lemezt vettünk, és az írónk is támogatja, akkor jöhet a varázslat és klassz feliratokat, képeket varázsolhatunk a lemezünk felületére. Az így feliratozandó CD/DVD elkészítéséhez mindössze pár ingyenes szoftverre lesz szükségünk.

A lightScribe lemezek elkészítése két lépésben történik. Első körben meg kell írnunk a lemezt, majd második körben a feliratozható oldalra rá kell égetni a képet. Elsőként készítsük fel a rendszerünket és telepítsük a szükséges szoftvereket!

A lemez elkészítéséhez két programot használok (a lemezre kerülő kép megszerkesztését most külön nem fogom ecsetelni), az egyik a CD/DVD írásához szükséges InfraRecorder, a másik a lemezre kerülő minta "nyomtatásához" szükséges LightScribe Template Labeler. Ez utóbbi sajnos nem tud magyarul, így kénytelenek vagyunk az angol nyelvű telepítési útmutatót követni.

Miután előkészültünk, következhet a móka, készítsük el a lemezünket!

InfraRecorder kezdőképernyő

Az Infrarecorder kezdőképernyőjén válasszuk ki a módszert, ahogy meg szeretnénk írni a lemezünket. Itt a példámban adat DVD-t fogok készíteni.

InfraRecorder összeállítás-szerkesztő ablak

A fájlböngészőből csak húzzuk át az összeállítás ablakba a fájlokat, amiket fel akarunk írni a lemezre!

InfraRecorder íráspanel

Miután minden dolgot bepipáltunk kedvünkre, kezdődhet is az írás! Ha véletlenül még szürke lenne az OK gomb, akkor a jobb oldalon lévő nyilacskával lehet frissíteni a lemez adatait.

InfraRecorder írás folyamatjelző

Türelmesem várjuk ki, míg végez az írással!

LightScribe Template Labeler kezdőkép

Miután elindíottuk a LightScribe Template Labeler programot, a kezdőképernyő rögtön felszólít minket egy sablon kiválasztására. Itt válasszuk ki azt, amelyik nekünk a legszimpatikusabb.

LightScribe Template Labeler elemszerkesztő

Második lépésként a sablon elemeit kell testreszabnunk, úgy mint a feliratokat, háttérképet, amit éppen a sablon felkínál...

LightScribe Template Labeler nyomtatás előnézet

Harmadik lépésként megnézhetjük vajon hogyan is fog kinézni a lemezünk, s ha meg vagyunk vele elégedve, akkor következhet is a nyomtatás.

LightScribe Template Labeler figyelmeztetés

Ha nem lenne bent a lemez a megírt oldallal felfele, vagy csak nem ismerné fel az író, akkor kapjuk ezt a szép kis figyelmeztetést. Ilyenkor csak takarítsuk meg a lemez középső részén látható azonosítókat, hogy be tudja magát tájolni a program!

LightScribe Template Labeler nyomtatási folyamat

Miközben megy a nyomtatás, egy klassz kis animációs ablakkal szórakoztat minket a program, hogy nagyjából sejtsük miként kerül rá a kép a lemezre.

Az elkészült lemez

Ez a lemez a legjobb minőségi beállítások mellett 15-20 perc feliratozás után készült el, s lett ilyen. Még jó, hogy elég kontrasztos képet terveztem rá...

Buktatók, hátrányok lightScribe lemezekkel kapcsolatban…

  • Ha kicsit is koszos a lemez középső része, akkor előfordul, hogy nem ismeri fel a program lightScribe lemeznek, ilyenkor alaposan meg kell törölni és újra próbálkozni
  • Sajnos a középső körre nem lehet mintát rakni, így jóval kisebb felületen kell gondolkozni
  • Bármilyen kontrasztos képet választunk is (nekem pl. a fent látható képen a feliratok feketék lennének!) és bármilyen jó minőségben nyomtatnánk, fakóbb lesz a kép a vártnál, a túl világos részek egyszerűen eltűnnek
  • Csak fekete-fehér képeket lehet a lemezre nyomtatni (vagyis inkább az alap hordozó színének sötétebb árnyalata és az alapszín közti "árnyalatskála" lesz az eredmény)
  • A lemezek érezhetően drágábbak a nem lightScribe lemezeknél (akár még a közvetlenül nyomtathatónál is!)
  • Igazán időigényes így a lemez elkészítése (kb. 15-20 perc is lehet egy oldal)

Összességében úgy gondolom nem rossz elképzelés ez a technológia, azonban mindenki maga döntse el, megéri-e neki vesződni, vagy sem. Egy biztos, az így szépen elkészített lemezeknek nagyobb hatása van ajándékozáskor, mint egy natúr összefirkált darabnak.

Kategória: Programok bemutatása