2013.02.12

Blogoljunk a Windows Live Szerkesztővel

imageA honlapomon lévő írásaimat kezdetben én is a WordPress saját szerkesztőjével készítettem el, azonban a szent lustaság nevében kipróbáltam a Microsoft ingyenes termékét, a Windows Live Szerkesztőt. Ez a program a Windows Live csomag része, amiben nem csak fotótárat és csevegőklienst, de még videoszerkesztőt is találunk!

Fontos változás! A Microsoft megszűntette a Windows Essentials 2012 szoftvercsomag támogatását 2017. január 10-én. Azonban szerencsére a .Net Foundation jóvoltából megjelent a helyettesítője - szintén ingyenesen -, az OpenLiveWriter.

Én Windows7-et használok, így számomra elérhető a 2012-es verzió, XP, illetve Vista használóknak azonban be kell érniük egy korábbival. E korábbi verzió kezelőfelülete kicsit más, mint az újé, de ezzel együtt is teljes mértékben használható. A fontos dolgokat (képek feltöltése, video beszúrása, formázások, kategóriák beállítása, …) éppúgy meg lehet csinálni a régebbivel is, legfeljebb máshol kell keresgélni, nincs annyira kéz alatt, mint az újban.

Mielőtt elkezdhetnénk publikálni az írásainkat, be kell állítani, hogy mégis hova szeretnénk ezt megtenni, milyen rendszert használunk. Ezek a lépések vezetik az ember kezét, s mivel az egész program természetesen tud magyarul, így a beállítása elég egyszerű.

Azaz nem ennyire felhőtlen a helyzet. Ugyanis előfordulhat, hogy nem képes a WordPress sablonunkat letölteni, s ilyenkor kell játszani vele. Legegyszerűbb áthidaló megoldásként erre a problémára azt találtam, hogy amíg a sablont letölti magának, addig a kezdőlapot egy statikus oldal helyett a bejegyzések mutatására állítom, majd miután végzett, mehet vissza. Másik ilyen fontos beállítás, hogy engedélyezni kell az XML-RPC protokollt a honlapon (WordPress esetében ezt az Írás beállításai között találjuk). A 2012-es verzióból kispórolták a „Megnyitás” parancsot menüből, pedig hasznos lenne. Előcsalni a Ctrl+o gombkombinációval lehet, illetve én a gyorselérési eszköztárra kiraktam magamnak, így ha vissza kell nyúlni egy korábbi íráshoz, akkor pillanatok alatt elérhetem.

image

id="" align="aligncenter" width="143" caption="Habár a normális menüből kifelejtették, azért nem elérhetetlen a megnyitás parancs."

Miután az első lépéseken túlestünk, már nincs is más dolgunk, mint írni és írni, a többit elvégzi helyettünk a program, mikor publikáljuk az írásunkat.

Egy apró kellemetlenség előfordulhat, ha esetleg proxy mögül használnánk a programot, ugyanis nem minden esetben képes automatikusan átverekedni magát rajta. Ilyenkor sajnos kézzel kell belenyúlni a konfigurációs állományába!

Ezt az állományt a Program Files\Windows Live\Writer mappában WindowsLiveWriter.exe.config néven találjuk. 64bites rendszer esetén Program Files (x86) mappában kell keresni, mivel 32bites programról van szó.

Az állomány maga egy XML típusú szöveges fájl, amit a jegyzettömbbel meg tudunk nyitni. Miután megnyitottuk, a <configuration> után közvetlen illesszük be az alábbi sorokat, s mentsük el a fájlt:

<system.net>
 <defaultProxy enabled="true" useDefaultCredentials="true"></defaultProxy>
</system.net>

Ha mindent jól csináltunk, akkor egy program újraindítást követően már használni fogja a proxynkat, s tényleg elkezdhetünk írni.

Kategória: Programok bemutatása