2013.12.22

A kínai vízálló kamerám…

Néhány évvel ezelőtt vettem magamnak egy vízálló kamerát kínából. Nem is került sokba, s pár apróságtól eltekintve (csak digitális zoom van rajta, s a gombok megnyomása behallatszik a felvételbe) meg voltam vele elégedve. Persze az első éles tesztnél volt pár apró beázás nyom (bepárásodott belül az üveg), így rögtön javítani kellett - meghúztam két csavart és onnantól megszűnt ez a dolog. Azonban ez az írás se született volna meg, ha nem üt be a crach és nem ázik be még jobban...Hozzá kell tenni, hogy ez a beázás mot nem a kamera hibája volt, hanem az enyém, jobban kellett volna vigyáznom rá és nem bedobni az úszómedence közepére. Bár ezt a műveletet már párszor túlélte, most úgy tűnik túl magasról csobbant a vízbe és ez nem tetszett neki. Innentől kezdve a kamerám azért lehetett vízállónak hívni, mert állt benne a víz. Nem mondom, furcsa érzés volt hallgatni benne a víz lötykölődését.

Ilyenkor persze elős dolga az embernek kivenni belőle az akkut és amint lehet kiszárítani, hátha fel tud éledni még. Nos nekem persze esélyem se volt szétszedni még majd egy hétig, így csak reménykedhettem, hogy nem ment végleg tönkre. Persze addig is a lehető legmelegebb helyre tettem, de olyan szerencsétlenül sikerült kifogni az időjárást, hogy a páratartalom a folyamatos esőzés miatt nem engedte meg neki, hogy sokat száradjon.

A táborozásból hazaérve viszont első dolgom volt szétszedni, s mivel sehol nem lehet hozzá szerelési útmutatót találni, így követtem a jól bevált "ami csavart látunk kitekerünk" elvet, s közben kattintgattam a fényképezőm is, hogy ne felejtsem el hol is voltak a csavarok. A szétszedéshez egy aprócska trükk tartozik, méghozzá az, hogy angolszász méretezésű imbusz kulcs kell pár csavar kitekeréséhez, méghozzá 1/16"-os. A metrikus 1.27-es pont elforog benne...

Következzenek a szétszedés képei!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA vizes

Teljesen kiszárítani az elektronikát nem egyszerű feladat, főleg nem olyankor, amikor nincs fűtési időszak, de a nap se tűz túlságosan. Hogy minél jobban ki tudjam szedni belőle a vizet, először is kerestem egy megfelelő méretű zárható műnyag edényt, amibe belefér a kamerám. Ezután szórtam bele olyan anyagot, ami szereti megkötni a vizet (bármilyen meglepő, de rízs volt a kiválasztott "anyag"). Lehetne használni azt a port is, amit a pezsgőtabletták dobozának tetejében van, de abból rengeteg kellene, a rízs viszont szuperül funkcionál erre a célra is.

Néhány nap után mikor már minden vizet magába szívott a rízs, kivettem a gépet és összedugdostam egy próba erejéig. S amekkora szerencsém van, ez a kiszárítós móka bevált, ismét remekül működik a készülék! Ezután nem volt más hátra, csak össze kellett rakni, azonban egy fontos apróságon módosítottam - a szigetelő gumi és a készülékház közé vékony réteg szilikon tömítőt kentem, s így csavartam össze a burkolatot. Ez a tömítő párszáz forintba kerül bármelyik barkácsboltban, s kikeményedés után rugalmas vízzáró réteget képez, így a vízhatlanságot reményeim szerint ismét sikerült garantálni (a kádtesztet kibírta gond nélkül).

Kategória: DIY