2014.02.14

Villogjunk Valentin napon!

Úgy gondoltam belekóstolok kicsit a LEDek villogtatásának "tudományába", s ha már itt van nyakunkon Bálint-nap, miért ne tegyem stílusosan? Ebben a kis áramköröcskében összesen 12db ledet lehet egyenként megszólítani mindössze 4 láb segítségével. A varázslatos technika neve, amely ezt lehetővé teszi - Charlieplexing. Lehet, hogy ágyúval verébre dolognak tűnik erre a célra egy picet felhasználni, azonban úgy gondoltam, ha már megalkotok valamit, akkor lehessen belőle tanulni is. Nos ez a villogó a mellékelt programmal gombnyomásra lemorzézza "I LOVE YOU", majd visszavonul alvó állapotba. Mit is lehetett ebből tanulni?

Elsőként megmlíthetném, hogy az alvó állapot és gombnyomásra ébredés bár sokak számára triviális, egy kezdőnek azonban korántsem az. Meg persze a Charlieplexinget is meg kellett érteni, hogy miért működhet.

A programot MPLABX-ben XC8-as fordítókörnyezetben készítettem, más környezetben nem próbáltam lefordítani. Ha valakinek esetleg kedve van hozzá további mintákat készíteni, bátran megteheti, csak ossza meg velem is a kódot...

A szemfüleseknek feltűnhet, hogy nem terveztem ICSP csatlakozót a panelra. Ennek az az egyszerű oka, hogy a lehető legkevesebb alkatrészt szerettem volna rázsúfolni a panelra, s mivel ezt egyszeri odaajándékozom alkalomra készítettem, így azt az egy programozást a lábakra forrasztott vezetékekkel is meg lehet oldani.

Frissítés!

Az első verzió megépítésekor szembesülnöm kellett a nehézségekkel, azaz kiderült, hogy túl vékonyra terveztem a vezetékeket, és a teliföld és a vezetékek közti hézagot, így a nyák elkészítése nem volt egyszerű. Kicsit átterveztem a panelt, így most sokkal egyszerűbb otthon, házilag kivitelezni a dolgot.

Kategória: Elektronika