2014.04.3

Áttértem a Google Sketchup 2014-es verziójára… jajj!

Aki szokta látogatni az oldalamat, már találkozhatott az elektronikai témák között a 3D modellezős cikkeimmel. Míg az áramköreimet a Cadsoft Eagle programjában tervezem, hozzá 3D megjelenítőként a Google Sketchup programját választottam (jobban tetszett, mint az Eagle3D, bár az eredménye kevésbbé meggyőző). Rendes felhasználóként a Google 3D Warehouse részlegét is használom a modelljeim megosztására, ámde elérkezett a pillanat, hogy elrohant mellettem az idő, s a program használatában kihagytam pár hetet-hónapot.A Sketchup 8-as verzióját nagyon gyorsan megszoktam és megszerettem, s a mai napig vidáman használtam is, azonban mikor a mostanában elkészített alkatrészeimet szerettem volna megosztani a Warehouse-ban, akkor egy kellemetlen üzenet fogadott, miszerint megújult a rendszer és a jól bevált 8-as verzióm már elavult, nem tudom belőle megosztani a munkám. Persze rögtön két megoldást is felajánlott - telepítsem fel az aktuális (2014-es) verziót, vagy töltsem fel böngészőből. Ez utóbbit ki is próbáltam volna, de elriasztott a felület, így gondoltam kis naívan, jobb lesz, ha frissítek. Meg is tettem, s rájöttem ezt az új dolgot NAGYON szokni kell!

Kezdjük azzal, hogy a felület gusztustalanabb lett, de legalább a Warehouse működik. Másik nagyon fontos dolog volt, hogy frissebb Ruby verzió van a programban, így a használt kiegészítőim (pluginek) nem feltétlen működnek vele. Elsőként természtesen az EagleUp plugint próbáltam ki, ami természetesen nem is működött. Milyen jó, hogy a cirka harminc eddig általam megismert program- és szkriptnyelv között nincs a Ruby... Sebaj, guglibarát sokszor tud segíteni és talán a Ruby konzol is ad egy kis támpontot, így nekiláttam a hibakeresésnek.

Szerencsére mindössze egyetlen aprócska utasítással volt gondja a szkriptnek, mint kiderült a Ruby 1.9-től kezdve a string osztály már nem tartalmazza az each funkciót, helyette az each_line kell. Nem ástam bele magam túlságosan a szkriptbe, de így is sikerült kijavítanom ezt az aprócska bakit, így az írásomhoz csatolt verzió immáron kompatibilis a Google Sketchup 2014-es verziójával is.

Ami még nagyon fontos, hogy a pluginok helye is megváltozott, most már nem a programfiles mappán belülre kerülnek, hanem a
C:\Users\<felhasználónév>\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2014\SketchUp\Plugins
mappában kell keresni. Ezen kívül az csak egy apróság, hogy a Ruby szkript megváltoztatása után a Sketchup programot újra kell indítani, különben nem fogjuk látni a változtatások hatásait.

Frissítés:
Visszatérek a 8-as verzióhoz, egész egyszerűen nem ér annyit ez a program, hogy minden egyes induláskor egy hülye ablakot kelljen nézegetnem. Igen, ismét fel lehet tenni a kérdést: Minek javítanak meg valamit, ami már egyszer jó volt?
Szégyeld magad Google!

Kategória: Programok bemutatása